Visitor center : Valle de Oro Wildlife Refuge

Project Type: Cultural
Studio 604: Professor Geoff Adams
Location: Albuquerque, USA
Tools: Autocad, Revit, Rhino, Lumion, Illustrator, Photoshop, Vray
Fall 2017: The University of New Mexico

The Valle de Oro National Wildlife Refuge is a protected area of New Mexico managed by the United States Fish and Wildlife Service as part of the National Wildlife Refuge System. It is located 5 miles (8.0 km) south of Albuquerque, New Mexico. Numerous tributary creeks to the Rio Grande flow through this unit, which abuts Rio Grande Valley State Park.The land that was operated for decades as a dairy farm. After the closure of this facility, it became a potential development site for suburban homes, but in 2011 the site was earmarked for federal improvements, and in 2012 it was transferred to the U.S. Fish & Wildlife Service.


The proposed visitor center acts as a medium between visitor and natural habitat at the refuge. The prominence of the location along the Rio Grande corridor is providing the scope for Aquia to be a prominent feature with in and outside the building. The site has a great views all around, the Sandia mountains to the east, the Rio Grande river to the west and agricultural fields all around providing the opportunity to create open spaces and views throughout the building.

Cylinder


Considering the scenic views all around the site, Cylinder is chose as the most logical shape in order to build a visitor center providing 360 degree views for the visitors.

Acquia


The prominence of the location along the Rio Grande corridor is providing the scope for Aquia to be a prominent feature with in and outside the building.

Expansion


Expansion of Cylinder in order to provide bigger top platform and inner courtyards and to accommodate the programs based on climatic conditions.

360 degree Experience


The building with decks, ramps and bigger viewpoint platforms provides a whole new perspective to the visitor to experience the nature.

Upon the initial thought of how to protect and preserve Wildlife Refuge and make it accessible to people at the same time, the building’s design sought inspiration from scenic views all around the site. The visitor experiences the 360 degree views all around the site through decks, ramps and bigger viewpoint platforms. The structure allows the bikers to bike to the top of roof through 1:20 slope ramps.


The materials used for the structure would primarily be concrete walls, glass curtain walls, white stucco finish coat for concrete walls, glass curtain walls and vertical aluminium Louvre system for shading.

Aerial View

Conceptual Model

view project on

South Elevation